Procesul instructiv-educativ se desfasoara conform programei prevazute de Ministerul Educatiei si Cercetarii, folosind tehnici de predare moderne, interactive, materiale didactice performante si dotari la standarde internationale.
Activitatile educative, cele optionale, dar si cele recreative ce au loc in gradinita noastra, sunt gandite in asa fel incat invatarea sa fie permanent centrata pe copil, pe nevoile sale de dezvoltare si de aprofundare. Copiii sunt provocati sa experimenteze, sa comunice, sa-si exprime sentimentele, dorintele dar si sa respecte anumite reguli. Astfel, ei castiga mai multa incredere in fortele proprii, devin mai dezinvolti, curajosi, invata sa vorbeasca in public, sa-si depaseasca emotiile si timiditatea.
Activitatile principale prevazute de programa nationala sunt: educarea limbajului, activitati matematice, cunoasterea mediului, activitati artistico-plastice, educatie muzicala, activitati practice, educatie fizica, educatie pentru societate.
Activitati obligatorii
Domeniul Limba si Comunicare
prin intermediul caruia se stimuleaza:
– Dezvoltarea capacitatii de a intelege si transmite intentii, ganduri, semnificatii mijlocite de limbajul scris;
– Educarea unei exprimari verbale corecte din punct de vedere fonetic, lexical si sintactic ;
– Dezvoltarea creativitatii si expresivitatii limbajului oral;
Domeniul Stiinte
include atat abordarea domeniului matematic cat si intelegerea naturii.
Activitati matematice
– Dezvoltarea capacitatii de a intelege si utiliza numere, cifre, unitati de masura, intrebuintand un vocabular adecvat;
– Dezvoltarea capacitatii de recunoastere, denumire, construire si utilizare a formelor geometrice;
Activitati de cunoasterea mediului
– Dezvoltarea capacitatii de cunoastere si intelegere a mediului inconjurator, precum si stimularea curiozitatii pentru investigarea acestuia;
– Formarea si exersarea unor deprinderi de ingrijire si ocrotire a mediului inconjurator;
Domeniul Om si Societate
are ca obiective:
– Cunoasterea si respectarea normelor de comportare in societate; educarea abilitatii de a intra in relatie cu ceilalti;
– Educarea trasaturilor pozitive de vointa si caracter, formarea unei atitudini pozitive fata de sine si fata de ceilalti;
– Cunoasterea unor elemente de istorie, geografie, religie care definesc portretul spiritual al poporului roman.
Domeniul Estetic si Creativ
cuprinde atat activitati de educatie plastica, cat si muzicale.
Activitati de educatie plastica
– Formarea unor deprinderi de lucru pentru ralizarea unor desene, picturi, modelaje;
– Stimularea expresivitatii si a creativitatii prin desen, modelaj, pictura.
Activitati muzicale
– Formarea capacitatilor de exprimare prin muzica;
– Cunoasterea marilor valori ale creatiei muzicale nationale si universale.
Domeniul Psihomotric
are ca obiective:
– Formarea si dezvoltarea deprinderilor motrice de baza;
– Cunoasterea deprinderilor igienico – sanitare pentru mentinerea starii de sanatate;
Activitati optionale
Limba engleza
Cursul îşi propune să familiarizeze copiii cu primele noţiuni şi structuri de bază ale limbii engleze. Se urmăreşte dezvoltarea abilităţilor de vorbit şi ascultat prin învăţare activă ce implică mişcare, joc simbolic, joc de rol, cântece şi scurte poveşti puse în scenă.
Dans
Dansul este o forma de activitate fizica si, ca orice alt tip de miscare, are o multime de beneficii atat pentru fetite,cat si pentru baietei. Observi primele talente ale copilului inca de cand e bebelus si isi misca amuzant funduletul in scutec. Fie ca il inscrii pe prichindelul tau cand creste la cursuri de dans sportiv, balet sau dansuri moderne, dezvoltarea lui are de numai de castigat!Le creeaza o conditie fizica excelenta! Dansul este una dintre cele mai distractive forme de activitate fizica pe care le poate face copilul.
Micii bucatari
alegem fructele si legumele de sezon cele mai proaspete si gustoase si le gatim in cele mai inedite variante…aproape la fel de bine ca mami!
Micii sanitari
oferă copiilor mai multe informaţii despre corpul omenesc şi îi învaţă cum să acorde primul ajutor; îi ajută să descopere beneficiile aduse de alimentaţia sănătoasă şi de păstrare a igienei personale; le alungă teama de doctor si injecţii.
Bunele maniere
invatam ce inseamna sa fim civilizati! Cum sa ne comportam in societate! Sa te respecti si sa fi respectat!
Activitati extracurriculare
– Spectacole de teatru, circ
– Excursii la Bucuresti: Muzeul Taranului Roman, Muzeul Satului, Muzeul Grigore Antipa, Gradina Zoologica, Gradina Botanica;
– Plimbari si activitati recreative in aer liber;
– Intreceri sportive.
Gradinita „Alba ca Zapada” organizeaza in vacantele copiilor tabere de vara si de iarna, atat in tara cat si in strainatate:
– Tabere de vara: inot, echitatie, tenis de camp, tiroliana, drumetii, orientare pe munte, pictura, jocuri de echipa, foc de tabara;
– Tabere de iarna: schi si snowboard.
Copiii sunt ajutati astfel sa descopere, sa analizeze, sa interactioneze si sa relationeze nu doar cu personalul gradinitei, ci si cu oameni, copii, din afara acesteia, in cadrul organizat de gradinita.
De asemenea, foarte indragite de copii sunt si excursiile tematice, organizate mai ales dupa un ciclu de invatare, copiii putand vedea in realitate fenomene, obiecte, lucruri sau animale despre care au invatat in cadrul activitatilor instructiv educative.